Μια έγκυος αισθάνεται αντιφατικά συναισθήματα. Καθώς φέρει μέσα της μια νέα ζωή, έχει την ευθύνη ενός καινούργιου ανθρώπου, νιώθει πανίσχυρη, δυνατή, ολοκληρωμένη, μια μικρή «δημιουργός», ευλογημένη και άτρωτη. Από την άλλη πλευρά, ταυτόχρονα αισθάνεται ευάλωτη, μόνη, πολύ ευαίσθητη, τρωτή. Φοβάται για τη ζωή του εμβρύου, για την ανάπτυξή του, την ακεραιότητά του, προσέχει τις κινήσεις της, τη διατροφή της, τη συμπεριφορά της, καθώς κάθε τι που σκέφτεται, κάνει ή δεν κάνει, έχει άμεσες επιπτώσεις στο μωράκι μέσα της.
Με αυτή το διπλό, αντιφατικό συναίσθημα οι έγκυες περνούν 9 μήνες της ζωής τους και στην ουσία προετοιμάζονται για να μεγαλώσουν έναν νέο άνθρωπο. Στην πορεία αυτή πολλές γυναίκες βρίσκουν ανακούφιση, στήριξη, παρηγοριά και προστασία σε Αγίους που έχουν ταχθεί να υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα παιδιά: Η Αγία Μαρίνα, η Αγία Βαρβάρα, οι Άγιοι Σαράντα, ο Όσιος Στυλιανός, ο Άγιος Συμεών, ο Άγιος Τρύφων και πολλοί άλλοι και πάνω από όλα η Παναγία Θεοτόκος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο Άγιο τις ανάγκες της κάθε μητέρας.
Η Παναγία Βρεφοκρατούσα
Η Παναγία Βρεφοκρατούσα παριστάνει τη Μητέρα του Θεού να κρατά στην αγκαλιά της από τη δεξιά μεριά τον μικρό Χριστό και να κλίνει ελαφρά το κεφάλι της προς αυτόν, σε ένδειξη προστασίας και τρυφερότητας. Η Θεοτόκος σφίγγει με τα δύο της χέρια τον γιό Της και κοιτάζει με γλυκύτητα, τόσο αυτή όσο και ο μικρός Ιησούς, ευθεία μπροστά. Αποτελεί ένα τεράστιο σημείο αναφοράς για τις έγκυες με δύσκολη εγκυμοσύνη.
Ο άγιος Ελευθέριος, ο προστάτης των εγκύων που χαρίζει «καλή λευτεριά» στον τοκετό
Ο Άγιος Ελευθέριος (εορτάζει στις 15 Δεκεμβρίου) είναι προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά!» Θεωρείται ο προστάτης του τοκετού και ο ευεργέτης για τις επίτοκες γυναίκες, τις εγκύους, οι οποίες πάντοτε τον επικαλούνταν, προκειμένου να φτάσουν να «ελευθερωθούν» με τον καλύτερο τρόπο.
Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας: «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: «Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ’ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα».